Nolltolerans mot dåliga skolor

Skriver om nolltolerans mot dåliga skolor tillsammans med Camilla Waltersson Grönwall i Dalarnas Tidningar idag. 

Friskolor kan sedan länge bli av med sin licens/tillstånd att bedriva skola, om de missköter sig. Det används inte särskillt ofta, men kanske borde det göra det? Kommunala skolor kan iaf inte läggas ner om inte kommunen själv vill det. Tolka mig rätt, självklart ska inte skolor lättvindigt bara läggas ner. Men när skolor i Sverige tillåts vara dålig och svika elever år efter år, då är det någonting som är galet. En bra skolgång är helt avgörande för vilket liv och vilka möjligheter du får. Därför är en misslyckad skola inte bara ett misslyckade utan ett svek. 

Nedläggning är såklart inte ett första steg utan det sista. Innan dess ska staten gå in med mer resurser och kompetens via ett så kallat kunskapskontrakt. Fungerar inte det tillräckligt bra ska Skolverket kunna ta över driften av hela skolan och då ocskå överväga om den bör läggas ner eller inte. 

Läs hela artikeln här och kommentera gärna och berätta vad ni tycker.

Annonser

En reaktion till “Nolltolerans mot dåliga skolor

  1. Bra skrivit, Sverige är ett ”kunskapsland” som är helt beroende av att alla får en chans till högre utbildning avsett social bakgrund. Om inte grundskolan kan leverera så är det ett enormt resursslöseri och även på det personliga planet ett stort problem. Skolorna måste och skall leverera högsta möjliga kvalitet oavsett om det är kommunala eller friskolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s