Ett Sverige med både arbetskraftsbrist och arbetslöshet

Har under morgonen ordnat ett seminarium tillsammans med Jenny Petersson (M) från Arbetsmarknadsutskottet om kompetensbrist och matchningsproblem. Syftet med seminariet var inte att jag skulle propagera för det ena eller andra förslaget, utan att låta de som jobbar i branscher med kompetensbrist tillsammans med de som arbetar med utbildning att på ett och samma ställe dela med sig av sina utmaningar och förslag på lösningar.

Moderaterna och Alliansen gjorde mycket under sina åtta år i regeringen, men vi lyckades inte med allt och vi gjorde inte allt. Därutöver förändras samhället och vårt politik måste förändras med den. Nu mer än någonsin tidigare ändras arbetsmarknaden. Framförallt pratar vi ofta om hur teknik och digitalisering utmanar oss och ställer allt högre krav på höga kompetenser inom teknik. Det vi inte lika ofta diskuterar är enorma behovet av bagare, kockar, möbelsnickare, byggarbetare m.m.

På sätt och vis är det ju positivt att vi har både brist och utbud samtidigt, att alla pusselbitar finns även fast bitarna ligger på fel plats. Det är åtminstone enklare och närmare lösningen än om några pusselbitar helt var borta eller inte fanns. Ändå är inte utbildning hela lösningen och framförallt är det ingen snabb sådan som ger effekt för människor här och nu.

Har du idéer och förslag på hur vi kan förbättra komvux, gymnasiet och yrkeshögskolan – hör gärna av dig! Sitt inte still på kammaren och knyt inte handen i fickan när du upprörs. Gör någonting själv! Och låt det där ”någonting” bland annat vara att höra av dig och berätta vad du tycker till mig.

 11267529_1114520978562041_4993264843204930070_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s