Regeringens reformer minskar jämställdhetens utveckling

Fram till 2006 gick Sverige mot ett mindre jämställt företagande. Känns verklighetsfrånvänt och märkligt så här i efterhand att vi hade en negativ jämställdhetsutveckling på ett så viktigt område.

När Alliansen tog över lyckades man dock vända trenden genom att göra det möjligt för kvinnor att utveckla tjänster och egna företag på tidigare överbeskattade områden. Efterfrågan på tjänsterna fanns, men få hade råd att köpa dem lagligt. RUT reformen är därför viktigt för jämställdheten på fler plan utöver företagandet i sig. Fler lagliga företag leder till fler lagliga anställningar med högre lön, bättre villkor, pension m.m. Idag är 26 500 fler kvinnor företagare och om den utvecklingen håller i sig är vi om 14 lika jämställda inom företagande som EU-snittet.14 år är fortfarande sjukt lång tid, orimligt lång tid.

Därför är det också sjukt att jag nu behöver ägna detta inlägg åt att varna om Lövens förslag, för att dom med stor sannolikhet kommer försämra jämställdhetsutvecklingen. Därtill har Löfven mage att kalla sig och sin regering för feminister. Det Löfven kommer göra är att dubbla beskattningen vid köp av RUT-tjänster över 25 000 kronor/år. Därutöver vill S, V och Mp även minska vad som får räknas som en RUT-tjänst (exempelvis matlagning kommer tas bort).

För mig är det inte särskilt relevant vem som köper dessa tjänster och framförallt inte vilken lön de har på sitt arbete, eller vilket ålder de har. Att fler människor får möjlighet att köpa sig hjälp från andra människor är för mig viktigt i sig, men därutöver så är ju detta en reform för bättre villkor för många kvinnor, för fler möjlighet att starta eget och för jämställdheten.

Nima Sanandaij skriver intressant om ämnet i Svd om ni vill läsa mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s