Konsekvensen av att trixa med siffror

Enda sedan valet har Ylva Johansson och regeringen fumlat och inte kunnat ge något svar på frågor kring deras arbetslöshetsmål. De mest relevanta frågorna enligt mig är:

1. Hur tänker regeringen uppnå målet? I regeringens egna budget påpekar de själva att deras skattehöjningar på jobben kommer påverka ekonomin och sysselsättningen negativt, totalt med ca minus 250 000 arbeten.

2. Hur kommer de räkna på målet?

På detta tema har regeringen fått många frågor och Ylva Johansson har ofta svarat i stil med citatet från Svd som syns på bilden nedan. Hon påpekar ofta att detta inte är ett löfte längre utan ett mål som dom ska försöka nå. Nu i måndags fick även arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg frågan hur han rekommenderar regeringen att räkna på målet varpå hans svar blev: ”Jag skulle gärna se att vi ska mäta dem mellan 20 och 74 år. Det gör målet enklare att nå, då arbetslösheten är mer än den dubbla bland ungdomar.”

Resonerar man likt Mikael Sjöberg har jag svårt att förstå poängen med att formulera löften om mål överhuvudtaget. För när vi inte räknar med människor lämnar vi dem utanför, i dubbel bemärkelse. Vi får därför aldrig glömma att samhällsproblemet inte är att för många räknas med i statistiken över utanförskap och arbetslöshet, utan att för många finns i den och inte har ett jobb att gå till. Vi mäter inte saker för mätandets skull och vi har inte mål för att siffertrixa sig fram till dom, utan synliggöra samhällsproblem och krossa dom!

11014880_421091491402194_6145415808211358378_n

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s