Gästinlägg från Moderata Studenters Riksordförande: TEMA marknadshyror

Hej!

Benjamin Dousa här. Har på uppmaning av Ida skrivit ner mina tankar angående att Hyresgästföreningen idag släppt en rapport om vad avskaffad hyresreglering skulle leda till. Deras syfte var att ”…göra en analys grundad i empiri och nationalekonomisk teori.” De kom fram till fyra slutsatser som de idag skriver om på DN Debatt.

1. Kraftiga hyreshöjningar
– För det första är studien enbart gjord i Stockholms län och identiska slutsatser kan inte dras om riket. Dessutom är hyreshöjningarna gjorda som ett snitt, medan det som sannolikt skulle hända är en ökad differentiering. Östermalm skulle få högre hyror medan Husby lägre.

2. Antalet bidragstagare ökar
– Eftersom höjningarna skulle ske differentierat är det en helt ogrundad slutsats. Tvärt om pekar rapporter från exempelvis Bokriskommittén, Stockholms Handelskammare och Hans Lind att bostadsbristen slår hårt på tillväxten och arbetsmarknaden, det av något påverkar antalet bidragstagare.

3. Fastighetsägarna är de stora vinnarna
Ja, och alla som ännu inte har en bostad… Ironiskt nog stöttar samma förening regeringens kommande subventioner som går direkt ner i byggherrarnas fickor…(!)

4. Hyresgästerna förlorar mer än fastighetsägarna tjänar
Här pekar de på empiriskt och teoretiskt helt ouppbyggda konsekvenser. Hyresgäster skulle få någonstans att bo, kortare köer, ärliga kontrakt och en region med högre tillväxt.

Allt detta toppas med att hon som skrivit den oberoende rapporten på föreningens uppdrag är precis anställd som deras chefsekonom.

Moderata Studenters chefsekonom Jesper har också gjort en analys grundad i empiri och nationalekonomisk teori. Hans slutsats är att 40.000 miljarder fler bostäder skulle byggas med marknadshyror. I Sverige. Varje år.

Om Benjamin

Fullständigt namn: Benjamin Arif Dousa
Bor: Kista, Stockholm
Aktuell: Riksordförande Moderata Studenter
Sysselsättning: Student10486207_10152574896155056_3567620136444336299_n

Annonser

2 reaktioner till “Gästinlägg från Moderata Studenters Riksordförande: TEMA marknadshyror

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s