PRM: M tillsätter första politiska arbetet mot slöseri med skatt

Pressmeddelande
2015-04-01
Nya Moderaterna

M tillsätter första politiska arbetet mot slöseri med skatt

I tider då regeringen vill slopa överskottsmålet och byta buffert och marginaler mot växande utgifter för att höja bidragen, är frågan om att vara varsam med skattepengar högaktuell. För Nya Moderaternas räkning inleds nu därför det första politiska arbetet som enbart ska fokusera på att minska slöseriet med skattemedel.

– Makten får inte visa sig arrogant inför de människor som varje dag försörjer systemet, säger Ida Drougge (M), riksdagsledamot som ansvarar för arbetet med att ta fram förslag för att minska slöseriet med skatten.

Mer om arbetet:

Möten och studiebesök ska genomföras med både personer med stor sakkunskap om att använda skattepengar effektivt samt verksamheter med tydliga brister. Våra tre fokusområden:

  1. Ökad transparens. Politiker och tjänstemän ska veta att beslut och utgifter enkelt kan granskas av alla medborgare. Det finns intressanta internationella exempel i till exempel Brasilien och Texas där den offentliga ekonomin granskats hårdare.
  1. Synliggöra skatter. Medvetenhet om skatten föder intresse att granska vart den tar vägen. Om du har en lön på 25 000 kronor i månaden beskattas den med totalt 17 200 kronor, inklusive moms och arbetsgivaravgifter som betalas till staten. Hur höga skatterna bör vara kan diskuteras men de behöver synliggöras så att människor vet för vad och hur mycket de betalar.
  1. Ansvarsutkrävande. Politiker kan ställas till svar inför medierna och vart fjärde år inför medborgarna. Detta är otillräckligt. På kommunal nivå väljer vi våra egna partivänner till att granska oss i revisionen. Det måste ifrågasättas. Vidare behöver den kommunala revisionens resurser och ramar ses över, liksom verktygen att utkräva ansvar.

Läs mer här:

http://mobil.svd.se/opinion/knyt-ansvarig-till-varje-offentlig-utgift_svd-4454363

Pressbild finns här:

https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/Hitta-ledamot/Ledamoter/Drougge-Ida-0604811710522/

För mer information
Ida Drougge
Riksdagsledamot, Nya Moderaterna
Stockholms län
072-538 39 34

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s