Diskriminering kan aldrig få vara okej

Enligt diskrimineringslagen är kvotering olaglig. Det är olagligt att öronmärka en plats åt en person pga ett visst kön. Ändå har Centrum för rättvisa nu visat att hälften av landets universitet och högskolor ägnar sig åt den formen av könsbaserad kvotering.

Nyligen uppdagades det att Mittuniversitet sorterat bort en forskares ansökan till ett så kallat meriteringsstöd enbart på grund av kön. Meriteringsstödet möjliggör för forskare att få professorskompetens men universitet menade att stödet endast var förbehållet kvinnor och därför tittade man överhuvudtaget inte på forskarens ansökan.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har tagit upp fallet till Arbetsdomstolen där nu nyligen har hållits huvudförhandling. Mittuniversitet har erkänt att man diskriminerat forskaren och nu återstår för domstolen att avgöra skadeståndet.

Organisationen centrum för rättvisa har även granskat landets övriga statliga universitet och högskolor. Resultatet visar att under det senaste fem åren har mer än hälften av dem använt sig av samma eller liknande system som mittuniversitetet. Här kan ni läsa hela sammanställningen.

Jag vill vara tydlig; Det kan bara bli fel om man bortser från demokratiska principer. Lagen är tydlig och det finns alltså grundläggande demokratiska principer som ligger till grund för att det inte är tillåtet att diskriminera. Det är inte rätt att försöka motverka diskriminering med ytterligare diskriminering. Det är just detta som ställer grupper mot varandra. Vill vi att kvinnor genom hårt arbete och ansträngning ska få bära frukterna av sitt jobb, då kan vi tillåta diskriminering. Principen mot diskriminering går åt båda hållen, är det okej att diskriminera en man så är det också okej att diskriminera en kvinna.

Här kan ni läsa om fler fall där enskilda diskriminerats pga av kön. 

Min kollega Hanif sa angående en liknande situation någonting väldigt starkt:

”Jag känner mig blåst av Sverige, hela min barndom lärde de upp mig att inte döma folk olika beroende på deras hudfärg, bakgrund och kön. Vi lär oss att inte ha olika måttstockar, inte skylla enskildas beteenden på etnicitet och vice versa. De ljög. Det är precis det som förväntas. ”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s