Spara eller slösa duell i SVT Debatt

Överskottsmål låter kanske inte så flashigt, men det är ju inte det politik är till för heller. Detta debatterade iaf jag och Göran Greider igår på SVT Debatt. Här kan ni se hela programmet (just vår debatt är i mitten av programmet ungefär).

Det viktigaste med överskottsmålet är vad det syftar till – att skapa en buffert som sen kan användas när ekonomin går dåligt.
Alla utom möjligtvis Greider vet att det kommer komma fler finanskriser och då när världsekonomin får soppatorsk behöver vi ha en reservdunk. Har vi inte det kommer tiotusentals människor, antagligen unga, bli lämnade vid vägkanten i utanförskap och arbetslöshet. En stor skillnad mellan den lågkonjunktur vi snart lämnar bakom oss och den på 90-talet är att denna gång blev jobben 300 000 fler istället för en halv miljon färre. (Vid båda dessa tillfällen ökade befolkningen i Sverige btw.) Sverige har klarat sig bra den här gången men detta är mycket tack vare att Alliansen fyllde upp reservdunkarna och sänkte statsskulden innan krisen kom 2008.

Det säger egentligen sig självt att man inte kan bränna hela lönen första vecka varje månad.

Ett motargument som jag ofta hör är att statsskulden är lägre nu och räntan låg. Detta stämmer såklart, men om vi lånar och inte sparar när ekonomin snart blir bättre då kommer vi stå med hög statsskuld och hög ränta i nästa världskris. Vi måste se lite runt nästa hörn annars så köper man sig löften till alla och alla nu, på bekostnad av de som riskerar att bli arbetslösa i nästa kris.

Greider pratade mycket om tajta jeans och korsetter igår – att Sverige hade svårt att andas och ja det inte lätt att spara, men nej jag tycker inte heller att vi ska göra det när ekonomin går dåligt. Sen tycker jag även att det är viktigt att fundera på den där kroppen Greider menar är nerpressad i jeansen. Om den bara sväller och sväller på grund av politiskt riktade investeringar istället för på grund av många pass på gymmet, ja då blir det inte bra.

Annonser

2 reaktioner till “Spara eller slösa duell i SVT Debatt

  1. ”Alla utom möjligtvis Greider vet att det kommer komma fler finanskriser och då när världsekonomin får soppatorsk behöver vi ha en reservdunk. Har vi inte det kommer tiotusentals människor, antagligen unga, bli lämnade vid vägkanten i utanförskap och arbetslöshet.”

    Inte för att jag är ett fan av Greider, men har han inte argument för vad han tycker i stället för vaga metaforer som du kastar omkring dig?

    1. Om du inte förstår metaforen så var den såklart inte tillräckligt bra. Min uppfattning är dock att de flesta oftast har svårt att förstå de ekonomiska och teoretiska argumenten. Därför valde jag att förklara genom en metafor. Förklara gärna vad du tycker är vagt och dåligt med den så ska jag försöka svara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s