Gå inte över huvudet på rektorer och lärare

Jag och Moderaterna kommer alltid att prioritera mer kunskap i klassrummen. Vi vet att ökade möjligheter för lärare att följa upp elevers resultat med bla. betyg gör det lättare för elever att få extra stöd och hjälp om man ligger efter och har det svårt i skolan. Det borde inte behöva vara så, men idag i många kommuner är det ett faktum att tydliga ”bevis” på att eleven ligger efter krävs för att en ska få tillgång till särskilt stöd.

De forskning som många hänvisar till i debatten verkar det tyvärr vara väldigt så som egentligen har läst. För när man tittar lite närmare förstår man att det handlar om så stora skillnader i skolkulturer att andra länders forskning på områden inte går att applicera på Sverige. Det gäller såklart oavsett resultatet. Utöver detta så är dessutom forskningen i sak oenig.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin sa det väldigt bra på presskonferensen i förra veckan: Vi måste lita på professionen. Jag håller helt med och därför är det sorgligt att Olle Burell och Socialdemokraterna i Sthlm går över huvudet på rektorer, lärare och föräldrar istället för att låta det vara upp till dem om man vill vara en del av denna viktiga försökssatsning. Även socialdemokraterna i Lund, Malmö och Göteborg har förbjudit de kommunala skolorna att delta.

Lärarfacken, skolorna, elevorganisationerna har krävt att vi ska komma överens, eftersom att det är bäst för svensk skola. Tråkigt att Socialdemokraterna nu går stick i stäv med det istället för att sluta upp bakom sina kolleger i regeringen.

Det är tid för ansvar, istället för konflikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s