VARNING- Risk för slöseri

Med anledning av att kanslichefen på den statliga nämnden för e-legitimation tycks har varit en del i att den egna maken anställts till toppjobb på samma myndighet, vill Jag utlysa en varning för ”Risk för slöseri”.

Mina erfarenheter som producent åt filmen ”Någon annan betalar”, en dokumentärfilm om slöseri med skattepengar gör att jag i denna fråga är säker på två saker.
Först: vid misstanke om jäv eller andra lagliga fel i diverse processer och beslut är det ytterst viktigt att granska och utreda det eventuella felet. Misstankar om fel som inte granskas riskerar inte bara att vara just fel, utan också att undergräva organets trovärdighet. Inte minst påverkar detta hur de egna medarbetarna ser på sin arbetsgivare och på hur man får och kan utföra sitt arbete. Främst minskar det incitamenten att i framtiden göra ett bättre jobb och följa de lagar och regler som finns. Det är kort och gott oroligt viktigt att inte se lättvindigt på misstankar om jäv, mutor och andra fel, då det i sig skulle öka risken för att liknande saker sker igen.

Låt oss nu säga att anställningen trots allt har skett korrekt, utan jäv. Har vi då forfarande ett problem? Självklart.
I det forsatta arbetet kommer chefen i fråga exempelvis attestera kvitton, traktamenten m.m. åt sin egen make. En make vars privatekonomi hon delar. Hon kommer alltså godkänna och granska ersättningar som rör hennes egen privatekonomi.

Hon kommer alltså att spendera någon annans pengar på sig själv och sin make. I sånna här fall har du inga starka incitament hålla nere kostnaden, med du har ett starkt incitament att få så mycket värde som möjligt för varje spenderad krona. Det säger sig själv att när du spenderar andras pengar på dig själv eller någon annan, särskilt närstående, så ser du och värderar även andra värden än de som pengarna är avsedda till. De värde du vill maximera är undermedvetet eller medvetet alltid mer än det professionella.

Risken för slöseri är därför alltid större när du spenderar någon annans pengar. Därför är det nödvändigt att vi försöker minimera och inte öka den risken.

Källor:SvD
De fyra sätten att spendera pengar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s