Slå inte undan jobben för de mest utsatta

I SVT:s utfrågning av Jonas Sjöstedt (V) igår diskuterades RUT-avdraget. Sjöstedts pratar om att avdraget på hushållsnäratjänter som en kostnad och en subvention till den rika överklassen, vilket tyvärr är långt från verkligheten och sanningen.

RUT-avdraget ”kostar” inte i form av uteblivna intäkter eftersom de lett till en ökad efterfrågan när fler får möjlighet att använda städtjänster. Det har också haft effekten att svarta jobb blir vita. De människor som tidigare arbetat svart får nu högre lön, pension och fackliga rättigheter på sin arbetsplats. RUT har med andra ord lett till fler jobb och mer skatteintäkter.

Skatteverket rapporterar även ständigt om en ökning av användandet. I augusti i år kom siffror på att sju av tio som använder RUT-avdraget har en lön på under 32 000 i månaden. Antalet användare är 356 000 personer, som sammanlagt gjort avdrag för 1,2 miljarder under första halvan av 2013. För ROT-avdragets bygg och renoveringstjänster, motsvarande siffra är 6,9 miljarder.

I en färsk undersökning från Almega konstateras dessutom att tre av fyra nyanställda i RUT-företag kommer från arbetslöshet, vilket visar att RUT är en väg in på arbetsmarknaden och bort från utanförskap. Tre lokalvårdare från Göteborg skrev bra om situationen i går på Aftonbladets debattsida. De försvarade sina jobb och uttryckte oro för vad ett avskaffande eller en nedskärning skulle få för konsekvenser.

S och V har alltså inte rätt på en ända punkt i frågan.
1. Med RUT har skatteintäkterna ökat, inte minskat. Ett halverande eller slopande skulle däremot innebära en kostnad.

2. Det är inte rika som använder avdraget utan högst vanliga människor som nu får mer tid till annat. Många gånger kvinnor som nu istället får det enklare att jobba mer.

Källor: http://www.svd.se/naringsliv/ki-rutavdrag-gratis-for-staten_5288369.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/anvandande-av-rut-okar-i-hela-landet_3820884.svd
https://www.almega.se/politik-och-ekonomi/rapporter/hemserviceenkaten-2014
http://www.aftonbladet.se/debatt/article19464318.ab

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s