Niklas Wykman: Vad väntar efter en rödgrön valseger?

Niklas Wykman, en god vän till mig, skriver idag väldigt bra i Expressen om problemet med S bristande känsla för ansvar. Så bra att jag publicerar det här nedan för er alla att läsa rakt av.
Håller ni med? Dela och sprid gärna artikeln till fler genom länken här.

Vad väntar efter en rödgrön valseger?
Vilken politik kommer Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet egentligen driva?

Löfven har satt ner foten: Det blir inget besked innan valet! Han är tydlig med att han är otydlig. Den intresserade får själv lägga vänsterpusslet för att se vilken bild som tonar fram.

I somras lämnade S valgeneral Jan Larsson beskedet att partiet inte längre skulle bry sig om siffror och den 7 augusti på Expressens debattsida beskrev Daniel Suhonen hur S nu bör gå in i en radikaliseringsprocess för att fånga vänstervinden.

Det är ett vågat experiment Socialdemokraterna nu inleder när de släpper ordning och reda i ekonomin och jobben. I takt med att den vänsterströmningen växer sig allt starkare ökar hotet mot tillväxten, välfärden och sysselsättningen.
Socialdemokraterna har gjort mycket bra för Sverige. Det tidiga avståndstagandet från kommunism och revolution bidrog till framväxten av en av världens mest stabila demokratier.

Arbetsrättsliga krav frigjorde människor och bidrog till ett individualistiskt samhälle. Utbyggnaden av välfärdstjänster såsom förskola och äldreomsorg möjliggjorde för kvinnor att delta i arbetslivet på mer jämställda villkor.

Ett signum för Socialdemokratin var att hålla radikala krafter borta från makten och att vilja ta ansvar för offentliga finanser.

Insatserna på 90-talet för att avreglera ekonomin och införa ett finanspolitiskt ramverk bidrog till stabilitet och tillväxt efter den ökenvandring mot ständigt höjda skatter och växande utgifter som Socialdemokratin företog sig från 1970-talet och som slutade i 90-talskrisen.
När Larsson presenterar sin vision om en sifferlös socialdemokrati och Suhonen beskriver hur partiet ska fånga vänstervinden så är lärdomarna kring att sköta ekonomin och stötta jobben borta.

När Suhonen tecknar hur Socialdemokraterna ska styra Sverige finns inte ett ord kring ekonomin eller jobben.
Denna vårdslösa inställning medför stora risker. Förra gången vänsterideologerna grep makten i Socialdemokratin kördes ekonomin ner i diket och finansministern avgick. När 90-talskrisen slog till stod svensk ekonomi, sysselsättning och välfärd försvarslös. Sverige förlorade en halv miljon jobb. När de radikala strömningarna nu åter är på frammarsch står jobben och välfärden inför omfattande hot.

Alliansen kommer att fortsätta ta ansvar för ekonomin och jobben.
Vi kommer att genomföra ett Sverigebygge som genom fler jobb, viktiga investeringar i kunskap i skolan och satsningar på vägar och järnvägar öppnar upp för kraftigt ökat bostadsbyggande, gör att Sverige växer och säkrar att den återhämtning som sker kommer alla till del.

På så sätt kan vi förstärka Sveriges positiva utveckling där vi sedan 2006 har fått 250 000 fler jobb och avancerat från 12:e till 7:e plats i den internationella välståndsligan. Men som en liten öppen ekonomi känner Sverige ständigt av den internationella konkurrensen och händelser i omvärlden. Ska vi klara jobb och välfärd behöver vi vara nyfikna på nya lösningar.

Efter åtta år vid makten är Alliansen och Moderaterna i behov av att ytterligare utveckla sin samhällskritik.
Att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå trots kraftig sysselsättningsökning är ett exempel på en fråga som kräver förnyad diskussion kring hur drivkrafter, omställning och trygghet på arbetsmarknaden är utformat.
Ungdomar och utrikesfödda har svårt att komma i jobb och det behövs fler verktyg för dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. För många är trösklarna till jobb för höga och kunskapen från skolan otillräcklig.

Lösningen på Sveriges problem är dock inte en radikalisering där hållbara offentliga finanser och arbetslinjen överges.

Suhonens utgångspunkt är att de radikala krafterna nu är i majoritet och att Socialdemokratins uppgift är att tillförskansa sig en så stor andel av dem som möjligt. Detta självförtroende bör mana till eftertänksamhet.
Vad händer med Sverige när FI, MP, S och V ska ha nattliga trätverkstäder?
Vem kommer hålla i offentliga finanser när allt har lovats till alla?
Redan nu saknas 40 miljarder i de rödgröna budgetförslagen. Hur blir det med jobben med skattehöjningar, bidragshöjningar, arbetstidsförkortningar, kärnkraftsnedstängning, byggstopp och uteblivna infrastruktursatsningar?
Jan Larssons besked att siffor inte är viktiga tillsammans med Suhonens flört med radikala krafter kräver besked. Jan Larsson, hur ser du på radikaliseringen och hur ditt uttalande om att siffror inte ska diskuteras bidrar till ökad populism i politiken?

Niklas Wykman (M), är politiskt sakkunnig hos finansministern, riksdagskandidat och doktorand i nationalekonomi.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s