Nej till AMS-trams och garantier

Nyligen presenterade Arbetsförmedlingen sin årliga arbetsmarknadsrapport. Tyvärr kan läsningen inte vara dystrare än vad den är. Chansen att en arbetsmarknadsutbildning genererar och hjälper den arbetslöse till jobb har dalat från ynka 14% chans till, sätt dig ner nu, 0 %. Att Socialdemokraterna nu går till val på ännu mer av detta AMS-trams är ingen annat än ett hån. Arbetsmarknadsutbildningar och garantier med noll procents chans att hjälpa dig kostar inte bara pengar i sig, de stjäl också den arbetssökandes tid. Tid som istället hade kunnat gått till att söka och få jobb på riktigt. 

Av allt slöseri med skattepengar som finns så är nog detta det värsta. Det är inte bara slöseri med skattepengar det är också slöseri med mänskliga resurser och hopp. Att flyttas runt i åtgärdsprogram och garantier hos Arbetsförmedling och månad, efter månad gå utan jobb det tär inte enbart på din egen plånbok och på våra gemensamma pengar. Det är inte enbart uteblivna skatteintäkter som skulle kunna gå till skolan. Det tär framförallt på självförtroendet, självbilden och hoppet om att kunna styra sin framtid.

Jag tycker att Arbetsförmedlingen borde reformers helt och hållet. Fler måste få möjlighet att förmedla jobb, konkurrensen bland arbetsförmedlare behöver öka och det inte enbart för att Arbetsförmedlingen då skulle bli bättre utan framförallt för att fler skulle få ett jobb att gå till. Fler skulle gå från utanförskap till gemenskap och få möjlighet att styra sitt eget liv. Med en mångfald av arbetsförmedlare finns också möjligheten för fackföreningar och branschorganisationer att förmedla jobb. Även specialinriktade arbetsförmedlare för exempelvis unga och utrikes födda skulle kunna startas av dem som känner sin målgrupp och har kontakterna ut på arbetsmarknaden för just dem. Detta skulle göra det möjligt att betala arbetsförmedlare för att förmedla just jobb och inte för att administrera arbetslöshet. 

Antal jobb, enligt riksrevisionen, som arbetsförmedling förmedlar per arbetsförmedlare: 

2003 – 8,3 jobb (mindre än ett per månad)
2010 – 9,5 jobb 
2011 – 10,3 jobb

 Bild 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s